Tελετή Απονομής «Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας» 2011

Post date: Oct 04, 2012 5:45:33 AM

3 Οκτωβρίου 2012.

Φέτος για έκτη συνεχή χρονιά, το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας, το οποίο θεσπίστηκε από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, έχει σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της καινοτομίας. To «Βραβείο Έρευνας Νίκος Συμεωνίδης» συνεχίζεται φέτος για 5η χρονιά προς τιμή του αείμνηστου πρώτου Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος με στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας των επιστημόνων που δραστηριοποιούνται ερευνητικά στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και με διεθνή αναγνώριση αποτελέσματα.

Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε στην Riverland Dairy Biofarm Ltd για τη δραστηριοποίησή της στον τομέα της βιολογικής Γεωργοκτηνοτροφίας με τη δημιουργία σύγχρονου, ολοκληρωμένου βιολογικού αγροκτήματος ζωικής και φυτικής παραγωγής, καθώς επίσης και του πρώτου και μοναδικού στην Κύπρο πλήρως βιολογικού θερμοκηπίου. Οι μέθοδοι παραγωγής των προϊόντων, ο συνδυασμός της σύγχρονης τεχνολογίας με την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος και την άμεση απασχόληση του ανθρώπινου δυναμικού, έχει σαν αποτέλεσμα την παραγωγή υψηλής ποιότητας τελικών προϊόντων, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, ορμονών και αντιβιοτικών προς τον Κύπριο καταναλωτή. Επιπλέον τόσο η εκπαίδευση του προσωπικού στις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας και νερού, όσο και οι βιωματικές επισκέψεις στο αγρόκτημα από σχολεία και οργανωμένα σύνολα προσφέρουν στον τομέα της ευαισθητοποίησης σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης.

Το βραβείο καινοτομίας στον Τομέα των Υπηρεσιών, απονεμήθηκε στην G.M Powersoft Computer Solutions Ltd για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου λογισμικού/ψηφιακής πλατφόρμας Ολικής Ποιότητας και Διαχείρισης. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από την Powersoft, στα πλαίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος της δέσμης προγραμμάτων «Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη, και Καινοτομία στις επιχειρήσεις» με συγχρηματοδότηση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να προσφέρει στην ίδια την εταιρία και στους πελάτες της μια ολοκληρωμένη λύση λογισμικού σ’ ένα πακέτο. Το νέο αυτό προϊόν ενσωματώνει όλες τις κύριες λειτουργίες που συνδέουν τα διάφορα τμήματα της εταιρίας σ΄ ένα κοινό σύστημα, με κοινή διασύνδεση και κεντρικό χώρο συσσώρευσης πληροφοριών, επιτρέποντας έτσι την έγκυρη αξιόπιστη και εύκολα προσβάσιμη αξιοποίηση των δεδομένων απ΄ όλα τα τμήματα ανάλογα με την αποστολή τους.

Το βραβείο καινοτομίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στη Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου για το καινοτόμο σύστημα Cyprus Blaise Integrated Census System (CY-BICS), το οποίο αναπτύχθηκε για την Απογραφή Πληθυσμού του 2011. Η CYSTAT σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας, ανέπτυξαν το CY-BICS. Το σύστημα αυτό στόχευε πρώτον, στη συλλογή των δεδομένων μέσω προσωπικών συνεντεύξεων χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο εγκατεστημένο σε μικρούς φορητούς υπολογιστές τύπου netbook και δεύτερον, στην ενσωμάτωση καινοτόμων αυτόματων τεχνολογιών για τη γρήγορη και αποτελεσματική επεξεργασία των δεδομένων διατηρώντας το κόστος σε χαμηλά επίπεδα. Με την εφαρμογή του CY-BICS υπολογίζεται ότι έχει εξοικονομηθεί γύρω στο €1.000.000 λόγω της μη εκτύπωσης ερωτηματολογίων και της απευθείας καταχώρησης, ελέγχου και κωδικοποίησης των δεδομένων στους φορητούς υπολογιστές.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, που συστάθηκε στο πλαίσιο του Διαγωνισμού «Βραβείο Έρευνας Νίκος Συμεωνίδης» επέλεξε ως επικρατέστερη την Πρόταση της Επίκουρης Καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Κύπρου Δέσπως Φάττα – Κάσινου για το Έργο της με τίτλο: «Ανάπτυξη και Εφαρμογή Καινοτόμων Μεθόδων Προχωρημένης Χημικής Οξείδωσης για Απομάκρυνση Ξενοβιοτικών Ενώσεων από Λύματα και Αξιολόγηση της Βιολογικής Επικινδυνότητας τους». Στο πλαίσιο του Έργου, εκτιμήθηκε η τοξικότητα των εκροών από εγκαταστάσεις επεξεργασίας αστικών λυμάτων στην Κύπρο και αναπτύχθηκαν και εφαρμόστηκαν καινοτόμα ερευνητικά πρωτόκολλα για τον αναλυτικό προσδιορισμό των ξενοβιοτικών χημικών ενώσεων στο νερό, με έμφαση στις φαρμακευτικές ουσίες και μέθοδοι χημικής οξείδωσης, μεταξύ άλλων με τη χρήση του ηλιακού φωτός. Τα αποτελέσματα του Έργου έχουν πρακτικές εφαρμογές καθώς αποτελούν συνδυασμό βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας. Τα ερευνητικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά ενώ στο πλαίσιο του υλοποιηθέντος Έργου δημιουργήθηκε το πρώτο Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής στην Κύπρο (ΓΑΙΑ), το οποίο αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία του Διεθνούς Ερευνητικού Κέντρου για το Νερό (ΝΗΡΕΑΣ). Επίσης, επισημαίνεται η επιτυχής επιστημονική πορεία και δυναμική της Δρος Φάττα - Κάσινου.

Τα Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας και Έρευνας απένειμε ο Υπουργός Υγείας, κ.Σταύρος Μαλάς. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ,κ.Φίλιος Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Καινοτομίας και του ΙΠΕ, κ.Γιώργος Γεωργίου.

Στόχος των διαγωνισμών είναι η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και η προώθηση της έρευνας και της τεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΟΕΒ, στο τηλέφωνο 22 665102 ή στην ιστοσελίδα www.innovationaward.oeb.org.cy και στο Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας , στο τηλέφωνο: 22 205000 ή στην ιστοσελίδα www.research.org.cy