Tελετή Απονομής «Κυπριακών Βραβείων Καινοτομίας» και «Κυπριακών Βραβείων Έρευνας» 2014

Post date: Nov 28, 2014 6:56:15 AM

26 Νοεμβρίου 2014.

«Ο άνθρωπος δεν μπορεί ν’ ανακαλύψει νέους ωκεανούς αν δεν έχει το θάρρος ν’ απομακρυνθεί από την ακτή. Μια νέα ιδέα στο ανθρώπινο μυαλό είναι η βάση για την καινοτομία που θα φέρει την αλλαγή, τη διαφορετικότητα και την επιτυχία.» είπε κάποτε ο Νομπελίστας Λογοτεχνίας, Andre Gide.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), σε μια κοινή τελετή με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), βραβεύουν και φέτος την καινοτομία και την έρευνα. Το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας θεσπίστηκε από την ΟΕΒ πριν οκτώ χρόνια με την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Eνέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, κι έχει σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της καινοτομίας. Το 'Ιδρυμα Προώθησης 'Eρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε, από το 2006, την απονομή ετήσιου Βραβείου Έρευνας. Το Βραβείο έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Για το 2014, το Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε στην HELLENIC COPPER MINES LTD στον τομέα της μεταλλευτικής–μεταλλουργίας. H καινοτομία αυτή αφορά τη βελτιστοποίηση της πρωτοποριακής μεθόδου της βιοεκχύλισης για την επεξεργασία μεταλλευμάτων προς παραγωγή υψηλής καθαρότητας καθόδων χαλκού.

Το βραβείο καινοτομίας στον Τομέα της Μεταποίησης, απονεμήθηκε στην εταιρεία Nicolaides & Kountouris Metal Company Ltd για την ανάπτυξη τεχνογνωσίας και παραγωγή του προϊόντος «THERMINK» με την αξιοποίηση αποβλήτων πολυουρεθάνης. Το βραβείο καινοτομίας στον Τριτογενή Τομέα, απονέμεται στην PhoenixPro Ltd για τη δημιουργία του πρωτοποριακού χαρτοφυλακίου υπηρεσιών ασφαλείας μέσα από το διαδίκτυο «φ-Cloud». Το βραβείο καινοτομίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονέμεται στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την ανάπτυξη και εφαρμογή του Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου των Αδειών Ασθενείας του προσωπικού της Αρχής.

Το «Κυπριακό Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2014» για τη Θεματική Ενότητα «Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική» απονεμήθηκε στον Δρα Τριαντάφυλλο Στυλιανόπουλο, Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου για την αξιοποίηση της εναρκτήριας χρηματοδότησης που έλαβε από τον φορέα του για τη δημιουργία Εργαστηρίου Βιοφυσικής του καρκίνου. Στη Θεματική Ενότητα «Επιστήμες Ζωής» νικήτρια αναδείχθηκε η Δρ. Ελισάβετ Παπαγεωργίου, Chief Scientific Officer της εταιρείας NIPD Genetics Ltd, για το Έργο με θέμα «Using fetal-specific methylated markers for the development of non-invasive prenatal diagnosis for Down syndrome». Στη Θεματική Ενότητα «Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες» νικητής αναδείχθηκε ο Δρ Θωμάς Παπαδόπουλος, Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, για την υποψηφιότητα με τίτλο: «Takeovers and Mergers in European and Cypriot Company Law». Τέλος, νικητής για το «Βραβείο Έρευνας – Διακεκριμένος Ερευνητής 2014», το οποίο φέτος απονεμήθηκε στη θεματική ενότητα «Επιστήμες Ζωής», αναδείχθηκε ο Καθ. Κωνσταντίνος Δέλτας, Καθηγητής Γενετικής του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, Διευθυντής του Κέντρου Ερευνών Μοριακής Ιατρικής και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Μοριακής και Ιατρικής Γενετικής, ο οποίος επιλέχθηκε ομόφωνα από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης για τη γενικότερη ερευνητική του εργασία, τα επιτεύγματα και τον αντίκτυπο αυτών.

Τα «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας» και τα «Κυπριακά Βραβεία Έρευνας» απένειμε, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λακκοτρύπης, o οποίος στον χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της Καινοτομίας και της Έρευνας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Χρίστος Μιχαηλίδης και ο Πρόεδρος των Επιτροπών των Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, κ. Γιώργος Γεωργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΟΕΒ στο τηλέφωνο 22 665 102 ή στην ιστοσελίδα www.innovationaward.oeb.org.cy και με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας στο τηλέφωνο: 22 205000 ή στην ιστοσελίδα www.research.org.cy.