Tελετή Απονομής «Βραβείων Καινοτομίας και Έρευνας» 2013

Post date: Nov 06, 2013 9:55:45 AM

4 Νοεμβρίου 2013.

Για τρίτη συνεχή χρονιά η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε μια κοινή τελετή με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ) βραβεύουν την καινοτομία και την έρευνα. Το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας θεσπίστηκε από την ΟΕΒ με την έμπρακτη υποστήριξη του Υπουργείου Eνέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, κι έχει σκοπό τη συνεχή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα μέσω της καινοτομίας. Το 'Ιδρυμα Προώθησης 'Eρευνας (ΙΠΕ) καθιέρωσε από το 2006 την απονομή ετήσιου Βραβείου Έρευνας ως δράση του Προγράμματος «Καλλιέργεια Ερευνητικής και Καινοτομικής Κουλτούρας». Το Βραβείο έχει ως στόχο την ανάδειξη του έργου και της προσωπικότητας ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο και οι οποίοι έχουν να επιδείξουν σημαντικά και διεθνούς επιπέδου αποτελέσματα.

Για το 2013, Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε στην OLEASTRO ENTERPRISES LTD για την παραγωγή και εμπορία βιολογικού ελαιόλαδου καθώς και για τη δημιουργία και λειτουργία του θεματικού Πάρκου Ελιάς Ολέαστρο, στο χωριό Ανώγυρα. To ελαιοτριβείο είναι το μόνο πιστοποιημένο πράσινο ελαιοτριβείο που παράγει το μοναδικό βιολογικό ελαιόλαδο στην Κύπρο. Το θεματικό πάρκο Ελιάς Ολέαστρο ενισχύει τα πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία της Κυπριακής υπαίθρου και συμβάλλει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και είναι το πρώτο στον κόσμο που συνδυάζει τόσο ποικίλα εκθέματα.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα της Μεταποίησης, απονεμήθηκε στην εταιρία MEDOCHEMIE Ltd για την ανάπτυξη και εγκατάσταση μιας νέας τεχνολογίας, που στηρίζεται στην εγκατάσταση συστήματος ψύξης ατμοσφαιρικού αέρα μέσω κυψελίδων, στις μονάδες συμπύκνωσης, σε ένα από τα ψυκτικά μηχανήματα των εργοστασίων της εταιρείας. Η τεχνολογία δημιουργήθηκε με σκοπό τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εργοστασίων της εταιρείας. Η καινοτομία συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Τριτογενή Τομέα, απονεμήθηκε στην εταιρία SΙGNALGENERIX για τη δημιουργία του καινοτόμου συστήματος απομακρυσμένου ελέγχου Wisense. Το Wisense ενσωματώνει τους πρωτοποριακούς ενεργειακά αυτόνομους και ασύρματους κόμβους αισθητήρων, με την καινοτόμο διαδικτυακή πλατφόρμα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων σ’ ένα ολοκληρωμένο σύστημα απομακρυσμένου ελέγχου εφαρμογών και έγκαιρης προειδοποίησης. Το Wisense αποτελεί αξιόπιστη και χαμηλού κόστους λύση για έλεγχο και διαχείριση πληθώρας εφαρμογών, που μέχρι τώρα ο συνεχόμενος και αυτόματος έλεγχος ήταν αδύνατος ή αποτελούσε μια εξαιρετικά ακριβή λύση.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στα KΥΠΡΙΑΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ για την παροχή της υπηρεσίας 24ωρης παράδοσης δεμάτων με την ονομασία Parcel24. Η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα στον παραλήπτη ενός ταχυδρομικού αντικειμένου, μέσω ενός σύγχρονου συστήματος αυτόματων θυρίδων, να το παραλάβει 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, ανεξάρτητα από το ωράριο λειτουργίας του ταχυδρομικού γραφείου, σε χρόνο που εκείνος θα επιλέξει. Με την εφαρμογή της καινοτομίας αυτής έχουν αποσυμφορηθεί τα ταχυδρομικά γραφεία, με αποτέλεσμα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού καθώς και των συνθηκών εξυπηρέτησης του κοινού.

Αναφορικά με τα Βραβεία Έρευνας, από το 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΠΕ αποφάσισε την απονομή δύο Βραβείων, του «Βραβείου Έρευνας – Έμπειρος Ερευνητής», για επιστήμονες άνω των 45 ετών και του «Βραβείου Έρευνας – Νέος Ερευνητής» για νέους ερευνητές κάτω των 45 ετών. Τα Βραβεία καλύπτουν όλα τα επιστημονικά πεδία. Ως μέρος της επιβράβευσης των Νέων Ερευνητών παρέχεται στο νικητή χορηγία ύψους 50.000 Ευρώ για σκοπούς συνέχισης της έρευνάς του.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης του Διαγωνισμού «Βραβείο Έρευνας – Νέος Ερευνητής 2013» επέλεξε ως επικρατέστερο μεταξύ πολλών εξαιρετικών υποψηφίων, τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων

Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Κύπρου Ιωάννη Κρικίδη. Ο κ. Κρικίδης υπέβαλε υποψηφιότητα με το Έργο με τίτλο: «Full Duplex Relaying: Modeling, Analysis and Design».

Η έρευνα αφορά στη λειτουργία Full-Duplex (FD) και δίνει τη δυνατότητα στα ασύρματα τερματικά να λαμβάνουν και να μεταδίδουν δεδομένα ταυτόχρονα, γεγονός που μπορεί να προσφέρει σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και εύρος ζώνης, μιας και τα τερματικά χρησιμοποιούν, με τη λειτουργία FD, το ήμισυ των πόρων του καναλιού για μετάδοση/λήψη. Επομένως, η λειτουργία FD αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη λύση μελλοντικά για τα επικοινωνιακά συστήματα και πρότυπα.

Το «Βραβείο Έρευνας – Έμπειρος Ερευνητής 2013» απονεμήθηκε στην Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου Φώφη Κωνσταντινίδου, η οποία υπέβαλε υποψηφιότητα με το Έργο με τίτλο «The Neurocognitive Study for the Aging».

Η έρευνα αφορά τη νευρογνωστική μελέτη 510 ηλικιωμένων άνω των 65 ετών σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κύπρου, με ερωτηματολόγια και γνωστικά δοκίμια που εξετάζουν κυρίως τις νοητικές λειτουργίες. Η αναγνώριση των προδιαθετικών παραγόντων για τη νοητική έκπτωση των ηλικιωμένων στην Κύπρο είναι πολύ σημαντική, διότι επιτρέπει τη θέσπιση κυβερνητικών προγραμμάτων πρόληψης της άνοιας γεγονός που θα ελαττώσει το ποσοστό της αναπηρίας και της εξάρτησης των ηλικιωμένων, ελαττώνοντας ταυτόχρονα το κοινωνικό αλλά και το οικονομικό φορτίο της οικογένειας αλλά και της πολιτείας. Η μελέτη συμβάλει στη θεμελίωση του οικοδομήματος της πρόληψης νευροεκφυλιστικών νοσημάτων ηλικιωμένων.

Τα «Κυπριακά Βραβεία Καινοτομίας» και τα «Βραβεία Έρευνας» απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριος Νίκος Αναστασιάδης, o οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε τη σημασία της Καινοτομίας και της Έρευνας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, κ. Φίλιος Ζαχαριάδης και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Βραβείων Καινοτομίας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΠΕ, κ. Γιώργος Γεωργίου.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον θεσμό μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ΟΕΒ, στο τηλέφωνο 22 665102 ή στην ιστοσελίδα www.innovationaward.oeb.org.cy και με το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας, στο τηλέφωνο: 22 205000 ή στην ιστοσελίδα www.research.org.cy.