Tελετή Απονομής «Βραβείων Καινοτομίας»

Post date: Sep 16, 2011 8:40:47 AM

14 Σεπτεμβρίου 2011.

Πραγματοποιήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Χίλτον, η τελετή απονομής των «Βραβείων Καινοτομίας» και «Βραβείου Έρευνας Νίκος Συμεωνίδης», παρουσία πλήθους Υπουργών, Βουλευτών, κυβερνητικών φορέων, αξιόλογων προσωπικοτήτων και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο Διαγωνισμός για το Κυπριακό Βραβείο Καινοτομίας θεσπίστηκε από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) το 2006 και πραγματοποιείται από τότε κάθε χρόνο σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Πρωτογενή Τομέα απονεμήθηκε αυτή τη χρονιά στην Πελέτικο Πεντα Λτδ για τη δημιουργία ράβδων μπεντονίτη δια μέσου ξηράς συμπίεσης (dry compaction) που αποτελεί καινοτόμο μέθοδο επειδή με την εφαρμογή της επιτυγχάνεται η ενεργοποίηση του μπεντονίτη χωρίς τη χρήση σόδας, ενώ ως πρώτη ύλη χρησιμοποιούνται τα λεπτομερή παραπροϊόντα της εξόρυξης και της παραγωγής τελικού προϊόντος. Η υιοθέτηση της συγκεκριμένης καινοτόμου μεθόδου συνέβαλε στην εξοικονόμηση ενέργειας με χρήση της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και στην εξοικονόμηση πόρων όπως πρώτη ύλη μπεντονίτη, καύσιμα και νερό.

Βραβείο Καινοτομίας για τον Μεταποιητικό Τομέα απονεμήθηκε στην εταιρεία Παγωτά Παπαφιλίπου & Πατισερί Παναγιώτης για τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ευρώπη παγωτού χωρίς λακτόζη. Το παγωτό χωρίς λακτόζη διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά του κανονικού παγωτού, έτσι όλοι πλέον να μπορούν να απολαμβάνουν παγωτό χωρίς λακτόζη για καλύτερη χώνευση, χωρίς την ταλαιπωρία της δυσανεξίας. Πεποίθηση της εταιρείας είναι πως αυτά τα μοναδικά στο είδος τους παγωτά χωρίς λακτόζη, θα κάνουν περήφανη την Κύπρο στο εξωτερικό και ειδικά στην Ευρώπη μιας και είναι η μοναδική επιχείρηση στην Ευρώπη που παρασκευάζει πραγματικό παγωτό χωρίς λακτόζη.

Το Βραβείο Καινοτομίας στον Τομέα των Υπηρεσιών, απονεμήθηκε στην εταιρεία C.B.B. Lifeline Biotech για την ανάπτυξη ενός καινοτόμου επιστημονικού πρωτοκόλλου επεξεργασίας και φύλαξης βλαστοκυττάρων από τον ιστό του ομφάλιου λώρου. Με την πρωτοποριακή μέθοδο επεξεργασίας και φύλαξης ιστού, επιτυγχάνεται η κρυοσυντήρηση δύο ξεχωριστών μονάδων, αποτελούμενες η κάθε μία από διαφορετικό τύπο βλαστοκυττάρων. Συνεπώς, προσφέρεται η δυνατότητα πολλαπλής χρήσης τους σε ανάλογες θεραπείες στο μέλλον.

Βραβείο Καινοτομίας για τον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, απονεμήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Συστήματος Σύναψης Συμβάσεων e-procurement. Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα αποτελεί πρότυπο, αφού είναι το μοναδικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που καλύπτει όλες τις αναθέτουσες αρχές σε ένα Κράτος Μέλος. Το σύστημα καλύπτει όλες τις διαδικασίες προσφορών που προβλέπονται από τις Κοινοτικές Οδηγίες και την Κυπριακή Νομοθεσία, και προσφέρει τη δυνατότητα για ηλεκτρονική διεκπεραίωση όλων των φάσεων ενός διαγωνισμού. Η εισαγωγή του Συστήματος Ηλεκτρονικών Προσφορών, συνέτεινε στην μείωση του διοικητικού φόρτου, μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τα Kυπριακά βραβεία Καινοτομίας απένειμε η αξιότιμη Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κα Πραξούλλα Αντωνιάδου η οποία ανέγνωσε το χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών & Βιομηχάνων, κ Φίλιος Ζαχαριάδης.

Στόχος του διαγωνισμού είναι η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των Κυπριακών επιχειρήσεων και οργανισμών του ιδιωτικού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.